Országos Borszakértő Bizottság

 Az Országos Borszakértő Bizottságot (OBB) először az 1908-as bortörvény nevesítette, mint a miniszter borászati ügyekben véleményező és tanácsadó testületét, legfontosabb feladataként a borhamisítások ellen való küzdelmet megjelölve. Az OBB jelenkori feladatait a szőlészeti és a borászati adatszolgáltatás, valamint a származási bizonyítványok kiadásának rendjéről, továbbá a borászati termékek előállításáról, forgalomba hozataláról és jelöléséről szóló 127/2009. (IX. 29.) FVM rendelet szabályozza, mely alapján fő tevékenysége:

(1) a termékleírások kialakításával létrejövő Helyi Borbíráló Bizottságok által végzett érzékszervi bírálatok felülvizsgálata, valamint

(2) a borászati hatóság által kijelölt minták vizsgálata. A borágazatért felelős miniszter az OBB szakértelmére támaszkodva elkezdett egy magas színvonalú ágazati aktivitást megvalósítani, amelynek egyik eleme például a már két éve futó Országkóstoló sorozat, de számos más területen is közreműködnek a magyar borok népszerűsítése terén, országos és nemzetközi szinten egyaránt.

Az OBB tagjai között az alábbi összetételben jelennek meg a szakértők:

Az OBB tagjainak listáját a 2013-2016 közötti időszakban a kapcsolódó anyagok menüpont alatt találhatják. 

Az Országos Borszakértő Bizottság tagjai

Horkay András
(elnök)           

WSET nemzetközi bordiplomás (DipWSET), a CEWI – Central European Wine Institute alapítója és igazgatója, borismereti oktató.

Romsics László
(elnökhelyettes)

WSET nemzetközi bordiplomás (DipWSET), a Csányi Pincészet vezérigazgatója, borszakíró, oktató, a VinCE Magazin szakmai lektora, szaktanácsadója.

Barátossy Gábor
(titkár)

vegyész-biomérnök, a NÉBIH Alkoholos Italok Igazgatóság helyettes vezetője, több mint tizenöt éve foglalkozik borászati analitikával, számos Európai Uniós és nemzetközi szakbizottság üléseinek állandó résztvevője.

Berecz Stéphanie

borász szakmérnök, a Tokaj Kikelet családi pincészet vezetője. 2010-ben elnyerte az „Év bortermelője Tokaj-Hegyalján” címet, 2014-ben pedig „A borászok borásza” címet.

Dúzsi Tamás

kertészmérnök, második generációs szekszárdi bortermelő, nemzetközi borbírálói tapasztalattal rendelkezik.

Földesi Gyula

kertész üzemmérnök, három évtizede a Soós István Borászati Szakképző Iskola tanára, a hazai szőlész-borász alapképzés elismert szereplője. Az iskola borászati üzemének alapítója.

Frittmann Péter

szőlész-borász mérnök, második generációs alföldi bortermelő, több európai országban szerzett tapasztalatot szőlőtermesztés és borkészítés területén.

Gál Péter

élelmiszertechnológus mérnök, második generációs egri bortermelő, eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Gervai János

WSET bortanácsadó, a Gervai Pince vezetője. Egy évtizedes tapasztalatával, jelenleg Magyarország egyik Michelin-csillagos éttermének vezető sommelierje.

Kamocsay Ákos

borász, második generációs móri bortermelő, a Tornai Pincészet tanácsadó borásza. A Londoni Nemzetközi Borverseny hivatalos borbírálója, nemzetközi tapasztalatait az Újvilági bortermelő helyeken szerezte, a Kamocsay JR borok készítője.

Kató András

borász szakmérnök, WSET nemzetközi bordiplomás (DipWSET), hazai és nemzetközi borversenyek bírálója, a Terroir Club vezetője, a természethű borok hazai népszerűsítésénekelkötelezett híve.

Kemendy László

élelmiszeripari mérnök, aki közel 30 évig az ország egyik legnagyobb szőlészeti és borászati vállalkozásánál dolgozott, és 15 évig szakmai ügyvezetője volt. 2016-tól új kihívásként a mikroborászkodás felé fordul. Saját, családi vállalkozásként céget alapít, mely indulásának jelenleg folynak az első meghatározó lépései.

Kielmayer Kristian

közgazdász, WSET nemzetközi bordiplomás (DipWSET), Földművelésügyi Minisztérium vezető-tanácsosa, borszakíró, oktató/lektor, nemzetközi borbíráló, tanácsadó.

Koczor Dóra

szőlész-borász szakelőadó, második generációs balatoni bortermelő, nemzetközi és országos borversenyek bírálója.

Mészáros Gabriella

az első nemzetközi borakadémikus Magyarországon, az 1991-ben alapított Borkollégium oktatási központ vezetője és vezető előadója, nemzetközi tanácsadó, borszakíró, egyéni korrepetítor. 

Mészáros László

agrárkémikus, a Tokaji Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet vezetője 2014-ben az év tokaji bortermelője, a Tokaji Borbíráló Bizottság társelnöke, a francia Mezőgazdasági Becsületrend lovagi fokozatának birtokosa.

Szecskő Tamás

Szőlész-borász szakmérnök, első generációs mátrai bortermelő, a „Tőkések Mátrai Borászkör” alapító tagja, amelynek küldetése a kézműves terroir borok népszerűsítése, a „Mátra mintapincészete” díj tulajdonosa.

ifj. Szepsy István

borász, 18. generációs tokaji bortermelő, A Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet vezetője és tulajdonosa, a Szepsy családi pincészetben is szerepet vállal, nemzetközi szakmai konferenciák rendszeres előadója.

Tóth Adrienn

nemzetközi bordiplomás (DipWSET), bormarketing és borkommunikációs szakember, a Wineglass Communication alapítója, hazai és nemzetközi borversenyek zsűritagja.

Menü

Navigáció