A Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi programjának célja az uniós eredetvédelmi oltalom iránt bejelentett termékek számának növelése és a meglevő földrajzi árujelzőkben lévő lehetőségek jobb kihasználása. Az Eredetvédelmi Fórum sorozat célja, hogy az agrárgazdaság szereplői számára közérthetően bemutassuk az eredetvédelmi oltalomban rejlő jogi és marketing lehetőségeket, amelyek a piaci érvényesülést elősegíthetik.

A fórumsorozat szakmai közreműködői: a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a NAV, a NÉBIH, a HNT, a PNT, a NAIK, a NAK, az AKI, az AMC Nonprofit Kft., a szakmaközi szervezetek és a gazdaszervezetek a Magyar Védjegy Egyesület és az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Közhasznú Egyesület.

Az előadások és a kerekasztal beszélgetések fókusztémái az adott régió sajátosságihoz, igényeihez igazodnak. Az eredetvédelmi országjárás első állomása április 13-án Egerben lesz, majd a második április 24-én Helvécián, a harmadik helyszíne május 12-én Miskolc lesz. Ezután Keszthely, majd Szeged és Debrecen következik. Az év második felében a szeptemberi OMÉK keretében tartunk egész napos eredetvédelmi konferenciát, majd ezután az év végéig még Szolnok, Pécs, Sopron/Szombathely a tervezett fórum helyszínek. Az országjárás a Terra Madre rendezvényhez kapcsolódóan az Földművelésügyi Minisztériumban zárul december elején.