Az Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság a Földművelésügyi Minisztérium új szervezeti egységeként 2014. augusztus 1-én jött létre. Feladat- és hatáskörét a Földművelésügyi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 3/2014. (VIII. 1.) FM utasítása (SzMSz) szabályozza.

Az eredetvédelem nagy jelentőséggel bír egy olyan természeti adottságokkal és változatos termelési hagyományokkal bíró ország esetében, mint hazánk.

Az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárság kiemelt figyelmet fordít a szellemi tulajdonvédelmi tudatosság erősítésére. Fontos feladatunknak tartjuk a termelők, termelői csoportosulások segítését az uniós eredetvédelmi oltalom iránti bejelentések kezdeményezésében.

A magyar borászat mind a természeti adottságokat, szaktudást, illetve a borok minőségét tekintve kiemelkedő teljesítményre képes. Borfogyasztási ismereteink bővülnek, szokásaink egyre tudatosabbá válnak. Ezt erősíti a Nemzeti Borkiválóság Program is, hiszen a változatos borvidékeinken termelt borkiválóságokban nemcsak a minőséget, de az egyediséget is megtalálhatják az erre igényes fogyasztók. Hazánkban egyes földrajzi területek kiemelkedően alkalmasak bizonyos gyümölcsfajták termesztésére, ezeken a tájakon évszázadok óta kiváló minőségű pálinkát is készítenek. A „pálinka” és a „törkölypálinka” földrajzi jelzés uniós oltalma nagymértékben hozzájárult a különleges minőségű pálinka előállításával foglalkozó pálinkaházak és manufaktúrák számának emelkedéséhez.

A helyettes államtitkárság feladatkörébe tartozik a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program és a HÍR védjegy használati jogának engedélyezése. A HÍR védjegy használati jogának feltételrendszere megfelel a nemzeti minőségrendszer követelményeinek. A HÍR Program továbbfejlesztése keretében szakmai segítséget kívánunk nyújtani A HÍR védjegy használati jogát elnyert termelőknek az uniós oltalom megszerzéséhez.