A Földművelésügyi Minisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen meghirdette a Vörösborok és Pezsgők Országkóstolóját. A mintákat és a jelentkezési lapokat 2016. június 24-ig lehet beküldeni a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára.

A Földművelésügyi Minisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen meghirdette a Vörösborok és Pezsgők Országkóstolóját. A mintákat és a jelentkezési lapokat 2016. június 24-ig lehet beküldeni a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára.

           

Pezsgők esetében csak pezsgő, minőségi pezsgő és az illatos minőségi pezsgő nevezhető, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóbor, gyöngyözőbor és szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor nem. Az Országkóstolóra beküldött tételnek rendelkeznie kell továbbá a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, valamint minimum bruttó 800 forintos piaci áron kaphatónak kell lennie kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek azt is vállalnia kell, hogy a Borkiválóságnak választott tételből 500 palackos készlettel rendelkezik. Egy termelőtől legfeljebb három bor nevezhető.

Vörösborok esetében nevezni lehet minden olyan száraz vörösborral, amely rendelkezik a NÉBIH által kiadott forgalomba hozatali engedéllyel, valamint minimum bruttó 1000 forintos piaci áron kapható kereskedelmi forgalomban. A nevezőnek azt is vállalnia kell továbbá, hogy a Borkiválóságnak választott tételből 500 palackos készlettel rendelkezik. Egy termelőtől legfeljebb három bor nevezhető.

A nevezett tételeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán (XI. kerület Budapest, Higany u. 2.) lehet leadni hétfőtől csütörtökig 8:00-15:30 óra között, valamint pénteken 8:00-12:00 óráig.

További kérdés esetében forduljanak bizalommal hozzánk a tpHaXiwQ4MZG1Ym9ya2l2YWxvc2FnQGZtLmdvdi5odQ== e-mail címen. 

Az Országkóstoló nevezési lapját a vörösborokhoz itt, a pezsgőkhöz pedig itt találnak. 

Az Országkóstoló program célja

Az első és legfontosabb dolog a Nemzeti Borkiválóság Programmal kapcsolatban, hogy nem borversenynek kell elkönyvelni. A Program alapgondolata, amely a kezdetek óta nem változott, az volt, hogy létrejöjjön egy olyan országos bormustra, amely az egész országra kiterjedő, átfogó, borvidékeket, szőlőfajtákat és borászatokat mutatja be. Az értékelés szempontjai nemzetközi borbírálati rendszeren alapulnak, melynek köszönhetően a magyar és külpiaci pozícionálást szeretnénk támogatni.

A Borkiválóságok Könyvei lehetőséget biztosítanak a borászatok számára ingyenes megjelenéshez, promócióhoz, a kereskedések számára értékesítést támogató, segítő eszközként szolgál, a fogyasztóknak pedig iránytűt mutat a borválasztásban, a pincészetek megismerésében. Célunk a hazai bormarketing erősítése, melyet az angol nyelvű kiadvány segítségével nemzetközivé tesz a Program.