2016. március 13-15. között rendezték meg a ProWein Düsseldorf Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásárt Németországban. A kiállításon 59 ország 6200 kiállítója és 55.000 fő szakmai látogató vett részt, ahol a Borkiválóságok is képviseltették magukat.

2016. március 13-15. között rendezték meg a ProWein Düsseldorf Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásárt Németországban. A kiállításon 59 ország 6200 kiállítója és 55.000 fő szakmai látogató vett részt. A kiállítók túlnyomó többsége az európai kontinensről, Olaszországból, Franciaországból és Németországból érkezett. Idén 126 országból látogattak el a ProWeinra, valamint az előző évhez képest hat százalékos emelkedést könyveltek el a látogatók számában, így még inkább egy globális eseménnyé nőtte ki magát.

2016-ban 10. alkalommal rendezték meg a ProWein goes City” rendezvényt, amin idén Magyarország először vett részt. Ennek keretében a düsseldorfi kikötő negyedben található Vindega borbárban rendezték meg a „Csúcsborok Magyarországról” elnevezésű borestet. A Markus del Monego, MW által vezetett borkóstolás során az érdeklődők a közösségi stand kiállítói borain keresztül ismerhették meg a magyar borászat sokszínűségét és magas minőségét. A borok kiválasztását, szakmai koordinációját és del Monego felkészítését a magyar borokról a Földművelésügyi Minisztérium, Eredetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága, valamint az Országos Borszakértő Bizottság végezte. 

Fotó: Messe Düsseldorf

Az AMV által szervezett közösségi stand mellett, egy 256m2 területű kóstolózóna került kialakításra a tavalyi év sikere után. A zónában napi 2 alkalommal vezetett előadásokat, szemináriumokat tartottunk és emellett folyamatos "nyitott" kóstolásra volt lehetőség a vásár nyitvatartása alatt. Az előadásokhoz a borokat a Borkiválóság Programban szereplő pincészetek biztosították, melyet ezúton is köszönünk!

 A helyettes államtitkárság gondoskodott a kóstolózónában a Borkiválóságok Könyvében szereplő információk alapján a tételek bemutatásáról. A kihelyezett információs kártyákon a termelők elérhetősége, a pincészet és a bortétel rövid leírása szerepelt angol nyelven, így is segítve ezzel a szakmai látogatók tájékozódását.

Az idei évben több mint 80 borral mutatkozott be Magyarország a kóstolózónában, melyre több száz regisztrált látogató volt kíváncsi a három nap alatt. A zónában kóstolt Borkiválóságokról az érdeklődők a rendezvény után e-mailben kaptak egy összegzett kivonatot melyben részletes tájékoztatást kaptak. 

A három nap alatt változatos programok várták az érdeklődőket ez köszönhető annak, hogy már 2015 novemberében véglegesítettük és közzétettük a tematikát a ProWein hivatalos oldalán és a magazinban. Valamennyi alkalom teltházas érdeklődés (20-30 fő) mellett zajlott.

Az előadások párhuzamosan német és angol nyelven kerültek megtartásra, amelyeket Master of Wine angol és német szakértők (Elizabeth Gabay MW, Demetri Walters MW, Markus del Monego MW), illetve az Országos Borszakértő Bizottság elnöke és tagja (Horkay András DIP WSET és Kielmayer Kristian DIP WSET) tartottak.

Fotó: Kohári Edit

A tematikus előadások a furmintra, a kékfrankosra és házasításaira, a villányi cabernet franc-ra, az illatos magyar fajtákra, a vulkanikus talajról származó borokra, pezsgőinkre és a tokaji aszúra épültek, így lefedve a magyar borászat és borkultúra sokszínűségét.