A Kárpát-medence különleges földrajzi adottságait már Plinius is elismerte, a Historia Naturalis-ban (Caius Plinius Secundus Maior, Historia Naturalis, 77.) vidékünket „Gyümölcstermő Pannóniának” nevezte. Magyarország földrajzi adottságai igen alkalmassá teszik a gyümölcstermesztésre a magyar gyümölcsök ízét, zamatát pedig megkülönböztethetően magas minőséggel látja el. Az évszázadok során több jelentős nemesítésnek köszönhetően a 21. századra igen változatos lett a nemesített/ termesztett gyümölcsök palettája.

A pálinka eredete

A magyarok már a Kárpát-medencébe érkezés előtt is találkozhattak a tömény italokkal, de az első írásos említést a magyar alkoholos italról 1332-ben tesznek. Ez az aqua vitae reginae Hungariae, amelyet lepárlással állítottak elő és gyógyszerként használhatták. A „magyar királyné életvize” a leírások mindegyike szerint a királyi udvarból származik, és az uralkodó Károly Róbert, vagy felesége Erzsébet királyné köszvényét kezelték vele. Az ital egy olasz orvos receptje alapján készült, feltehetően borpárlat volt, rozmaringos fűszerezéssel (in: Balázs Géza: A nagy párlat- és pálinkakönyv, 2012). Magyarországnak az Európai Unióhoz való csatlakozásakor sikerült elérni, hogy az uniós szabályozás lehetővé tegye a „pálinka” és a „törkölypálinka” megnevezés magyar nyelvű használatát. Az egységes uniós oltalom hatályba lépése óta a „pálinka” és a „törkölypálinka” földrajzi jelzés uniós oltalom alatt áll.

A 2008. évi LXXIII. törvény elfogadása nagymértékben elősegítette a minőségi pálinka elállítást. A törvény meghatározta a pálinka készítés szabályait a pálinka és a törkölypálinka megnevezés használatának feltételeit és létrehozta a Pálinka Nemzeti Tanácsot (PNT).

Nemzeti Pálinkakiválóság Program

A Minisztérium 2014-ben indította el a Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódóan a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot. Az Országkóstoló sorozat szellemisége alapján a pálinkakiválóságokat egy független szakmai zsűri, a Pálinka Bíráló Bizottság választotta ki. A Bizottság a tételekről szakmai bírálatot készített, amelynek eredménye Pálinkakiválóságok Könyve 2014. címen könyv formájában is megjelent. A megmérettetetésen kizárólag kereskedelmi forgalomban lévő pálinkák vehettek részt, hiszen a minisztérium célja a megvásárolható kiváló minőségű tételek népszerűsítése, termelőik elismerése és ismertségének növelése belföldön és külföldön egyaránt.