Az Eredetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság 2017. december 7-én megrendezte a Termelői Közösségek Napja alkalmából HÍR Gáláját és Szakmai Fórumát.

Rendkívül fontos a hagyományos és egyedi magyar értékek védelme, különösen, ha termékekben testesül meg - hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára a konferencián az MTI-nek elmondta, ezt a védelmet szolgája a minisztérium Eredetvédelmi programja.

Kiemelte: az eredetvédelem adta lehetőségek jobb kihasználása azért fontos a gazdálkodók számára, mert így védhetők meg az adott térségre leginkább jellemző hagyományos értékek. A földrajzi árujelzők alkalmazásával azokat a termékeket lehet megóvni, amelyek szignifikánsan hordozzák egy vidék több generáció által elismert egyedi értékeit - a helyi tudást és hagyományt -, mint például a szatmári szilvapálinka - fejtette ki.

Az eseményen felkért előadók értékelték az Eredetvédelmi Porgam és a HÍR Program tevékenységét, tájékoztattak a programok aktuális helyeztéről és kitekintést nyújtottak a Termelői Közösségek helyeztére a nagyvilágban.

Átadásra kerültek a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) Program nyertes védjegyhasználói részére a dísztányérok és oklevelek. Kiss Mihály Karcagi virágméz, valamint Karcagi napraforgóméz termékeire; az Aldebrői Német Nemzetiségi Önkormányzat Sült derelye és Aldebrői fojtott termékeire; valamint a Zsindelyes Kereskedőház Kft. 7 féle pálinkájára nyerte el a HÍR védjegyhasználat jogát.

A Civilek a Lakóhelyért Egyesület, valamint Nagykörű Község Önkormányzata átvehették a Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért (KDHT) miniszteri elismerést.

Az eseményről szóló cikk itt olvasható.