Az idei ünnepség jelentőségét emelte, hogy a minisztérium 2015-ben meghirdette a Helyi Termék Évét. A helyi termékek köréből kerülnek ki azok a termékek, amelyek uniós oltalmat szerezhetnek és idővel akár hungarikumokká is válhatnak.

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár köszöntőjében ismertette a tárca stratégiai célját, amely az uniós földrajzi árujelző oltalmaink számának növelésére irányul. A földrajzi árujelzők iránti új kérelmek benyújtásának elősegítése érdekében az eredetvédelemért felelős helyettes államtitkárság eredetvédelmi programot indított. E program keretében szakmai segítséget nyújt a mezőgazdasági termelők, élelmiszer-előállítók és csoportosulásaik részére a nemzeti és uniós szintű oltalmi formák megismeréséhez, a kérelmek benyújtásához, továbbá a nemzeti és uniós

minőségrendszerekbe kerüléshez, és a hozzájuk kapcsolódó támogatási lehetőségek igénybevételéhez, valamint felkutatja az érintett termékeket termelő közösségeket.

Az Európai Bizottság által 2015. augusztus 10-én jóváhagyott Vidékfejlesztési Program 2014-2020 a HÍR védjegyprogramot nemzeti minőségrendszerként elismeri. Ezenkívül 2016-tól a termelők, előállítók és csoportosulásaik minőségrendszerhez való csatlakozását, továbbá csoportosulásaik tájékoztatási és promóciós tevékenységét támogatásban részesíti.

A Világnap keretében a HÍR védjegy használati jogát - a 2015. évi OMÉK óta - elnyert pályázók ünnepélyesen kapták meg a díjat, amely a hagyományos és tájjellegű termékként való elismerést szolgálja és az uniós oltalom megszerzésének előiskolája.

A minisztérium által működtetett HÍR védjegy pályázat eredményeként 2010 óta - az idei díjazottakkal együtt - összesen 60 pályázó 132 terméke nyerte el a HÍR védjegy használatának a jogát.

Az EOQ MNB Közhasznú Egyesület a minisztérium stratégiai partnereként 2012-ben vándordíjat alapított. A ”Közösségi Vándordíj a hagyományos termékekért” a hagyományos termékek érdekében példaértékű tevékenységet folytató közösségek elismerésére szolgál. A díj átadására idén immár negyedik alkalommal, szintén ezen a rendezvényen került sor.

A HÍR Védjegyesek Klubja tagjai részére délután szakmai kerekasztal beszélgetéseket szerveztek a következő témákban:

1. A védjegyek és földrajzi árujelzők szerepe a település marketingben önkormányzati vezetők részére

2. Nemzetközi kerekasztal (angolul) az eredetvédelmi tapasztalatokról szerb és horvát meghívott előadókkal

3. Kerekasztal a hagyományos termékek élelmiszerbiztonságáról a kisléptékű termék előállítók, hatósági és tanúsítási szakértők részvételével

A konferencia kísérőrendezvényei voltak:

 Hungarikumok Gyűjteménye kiállítás (Hungarikum Főosztály)

 Termékbemutató és kóstoltatás a HÍR Védjegyesek Klubja tagjai (termelők, előállítók, egyesületek és FM szakiskolái) közreműködésével

 A Mozgó Piac HÍR védjegyes termelők portékáiból álló ünnepi vására

Terra Madre’2015 alkalmából díjazottak listája

Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy díjazottjai:

1. Tokaji Borecet furmintból és

2. Tokaji Borecet muskotályból

Ko-Duett Kft., Bodrogkeresztúr

3. Orosházi fehér kenyér

Csizmadia és Társai Kft., Orosháza

4. Orosházi paprikás vastagkolbász és vékonykolbász, hagyományosan érlelt

Orosházi Kolbászklub Hagyományőrző Egyesület

5. Házi készítésű Bodzavirág szörp

Molnárné Kárász Rita, Soltvadkert

6. Mincsikék málnaszörpje

Mincsik Miklós, Gyöngyösi Családi Szörpmanufaktúra

Közösségi Vándordíj a Hagyományos termékekért 2015. évi díjazottja:

„ A Bodrogköz Tájmúzeumáért” Alapítvány, Cigánd

A hagyományos termékek érdekében példaértékű tevékenységet folytató közösség célja a Bodrogközi tájegységre jellemző népi építészet, kultúra, hagyományok fenntartása, különös tekintettel a helyi gasztronómiai kultúra ápolására.

A díjat Csáki Balázsné, a kuratórium elnöke és Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere vette át.

A díjkiosztó gálán fellépett a cigándi Sarkantyús néptánc együttes.

A díjkiosztó gála programját koccintás zárta a szekszárdi borvidék boraival.

Az ünnepi ebédhez a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület HÍR védjegy jelölt alföldi gulyást szolgált fel.

A vándordíjas közösség asszonyai HÍR védjegyes cigándi kásáskáposztát főztek és cigándi apróbélest sütöttek a résztvevőknek.

A vendégek szomjukat az Országos Szikvízkészítő Ipartestület jóvoltából – a már hungarikum - szikvízzel és HÍR védjegyes szörpökkel (Bodzavirág szörp, Kárász Rita szörpfőzdéje Soltvadkert; Mincsikék málnaszörpje, Gyöngyösi Családi Szörpmanufaktúra) olthatták.