Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy az Országkóstoló nem borverseny. Nincs nevezési díj és minden bor ellenértékét megtérítjük, ezzel is támogatni kívánjuk a termelőket és a stratégiai partnernek tekintett borkereskedőket. Az OBB újjáalakulása óta a borágazat legfontosabb támaszává vált, komoly munkát végez a borminőség szintjének emelésében, az Országkóstoló projektnek pedig már a hetedik állomásán vagyunk túl.

A Borkiválóságok könyvsorozat eddig megjelent kötetei:
• Fehérborok Könyve 2013 (magyar és angol nyelven)
• Vörös- és Rozéborok Könyve 2014 (magyar és angol nyelven)
• Fehérborok Könyve 2014 (magyar nyelven)
• Aszú és Pezsgőkiválóságok Könyve 2014/2015 (ünnepi kiadásban, kétnyelven)
• Vörösborok Könyve 2015 (magyar nyelven)
• Fehérborok Könyve 2015 (kétnyelvű formában, angol és magyar nyelven)


Az Országkóstolóra beküldött borok bírálatának menete:

A beérkezett borokat a NÉBIH BAII és az FM szakértői sorolják be borrégió, borstílus és fajta szerint, megfelelően jelölve azokat. 
A kóstolástechnika összehangolásának gyakorlása: Az OBB tagjai több alkalommal tartanak tréninget, amely az OBB tagjainak eltérő kóstolási gyakorlatából ötvözte kifejezetten Országkóstoló-specifi kus elemeket tartalmaz. 
A kiválasztás: az első forduló során több bizottságban folyik a munka. Az ún. „szétlövés” fázisában az érzékszervi bírálat alapelveit alkalmazva szűrik ki a hibás tételeket és azokat amik nem érik el a 3 csillagos minősítést. A 3 csillagos kritériumokat elérő borok továbbjutnak a második fordulóra, ahol már egy sokkal komplexebb feladat vár az OBB tagjaira, hiszen minden egyes tételről jegyzeteket, leírást és jellemzést készítenek és megtörténik a besorolás, a 3-4-5 csillag kritériumrendszere alapján.