Újfehértói Fürtös Fesztivál

A Nemzeti Értéktár újabb eleme, a fürtös meggy, a kiváló pálinkák, és a helyi kézműves ékszerek egyaránt jó hírét viszik Újfehértónak az egész országban – köszöntötte az Újfehértói Fürtös Fesztivál résztvevőit Nagy István, a földművelésügyi minisztérium parlamenti államtitkára.

A Földművelésügyi Minisztérium és a Pálinka Nemzeti Tanács megtartotta a 2016. évi Pálinka Országkóstoló eredményhirdető gáláját a Parlamentben

Magyarországon 8 pálinka áll európai uniós oltalom alatt, a Földművelésügyi Minisztérium arra törekszik, hogy számukat folyamatosan bővítse, hogy minél teljesebb legyen az ország pálinkatérképe - mondta a földművelésügyi miniszter kedden Budapesten az Országházban, az idei Pálinka Országkóstoló eredményhirdetésén.

A Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztálya megjelenteti a Nagykunsági szilvapálinka és a Nagykunsági birspálinka termékleírását

A Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelmi Főosztálya a mezőgazdasági termékek és az élelmiszerek, valamint a szeszes italok földrajzi árujelzőinek oltalmára irányuló eljárásról és a termékek ellenőrzéséről szóló 158/2009. (VII. 30.) Korm. rendelet 10. § (5) bekezdése alapján megjelenteti a Nagykunsági szilvapálinka és a Nagykunsági birspálinka termékleírását.

Megkezdődött a nevezés a 2016. évi Vörösborok és Pezsgők Országkóstolójára

A Földművelésügyi Minisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen meghirdette a Vörösborok és Pezsgők Országkóstolóját. A mintákat és a jelentkezési lapokat 2016. június 24-ig lehet beküldeni a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára.

2016. évi Pálinka Országkóstoló

A Pálinka Országkóstoló olyan megmérettetés, amelynek célja a pálinkának, mint hazánk nemzeti italának a hitelét és ismertségét növelni, a magas színvonalú országos rendezvényen elért eredmények révén is elősegíteni a minőségi pálinka bel- és külpiaci megjelenését. A Pálinka Országkóstoló rendezője a Pálinka Nemzeti Tanács és a Földművelésügyi Minisztérium.

Európai Agrárminiszteri Fórum a Vinitaly keretében

Ötvenedik alkalommal rendezték meg a Vinitaly nemzetközi szőlészeti es borászati szakvásárát 2016. április 11-13. között Veronában, Olaszországban. A jubileumi Vinitaly keretében az olasz mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti minisztérium fórumot szervezett az EU bortermelő országainak részvételével, amelyen Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár vett részt.

Nagy siker volt az idei Prowein Düsseldorf a magyar bor számára

2016. március 13-15. között rendezték meg a ProWein Düsseldorf Nemzetközi Bor és Szeszesital Szakvásárt Németországban. A kiállításon 59 ország 6200 kiállítója és 55.000 fő szakmai látogató vett részt, ahol a Borkiválóságok is képviseltették magukat.

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács

Köztestületté alakult a Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) – jelentette be a földművelésügyi miniszter a szervezet köztestületté alakuló ülésén szerdán Budapesten.

Meghívó a Pálinka Nemzeti Tanács köztestületté alakuló ülésére

A pálinkatörvény módosítására 2015. december 12-én került sor, amelynek eredményeképpen a Pálinka Nemzeti Tanács köztestületté alakult és az alakuló ülés megtartásának határidejét a törvény 2016. április 10-ig tűzte ki.

Megkezdődött a nevezés a 2016. évi Fehér- és Rozéborok Országkóstolójára

A Földművelésügyi Minisztérium a Hegyközségek Nemzeti Tanácsával közösen meghirdette a Fehér- és Rozéborok Országkóstolóját. A mintákat és a jelentkezési lapokat 2016. május 2-ig lehet beküldeni a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságára.

Idén is folytatódik a Nemzeti Borkiválóság Program

Idén is folytatódik a Nemzeti Borkiválóság Program, elsőként a Fehér- és rozéborok országkóstolóját hirdetik meg, amire május 2-ig lehet jelentkezni - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Erősödött a borexport, csökkent az import 2015-ben

A mennyiség szinten tartása mellett nőtt a magyar borexport értéke, és csökkent a borimport mennyisége 2015-ben az előző évhez képest - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Díjat nyert a Nemzeti Borkiválóság Program

A legjobb bormarketing kampány díját nyerte el a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Borkiválóság Programja a VinCE Awards 2016 versenyen. Tizenkét kategóriában ismerték el a magyarországi borvilág kimagasló teljesítményeit a VinCE magazin által tavaly alapított VinCE Awards nevű díjjal, amelyet csütörtökön adtak át a 7. VinCE Budapest Wine Show nyitónapjának gálaestjén.

Felhívás szakmai szervezetek részére a köztestületté alakuló Pálinka Nemzeti Tanács alakuló ülésére

A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII. törvény 2015. december 27-én hatályba lépett módosítása alapján a Pálinka Nemzeti Tanács köztestületté alakul.

Az eredetvédelem megfelelő használata előnyt jelent a borászatban

A földrajzi árujelzők használata jó eszköz a szőlő- és bortermelés jövedelmezőségének fenntartására, javítására és a piaci helyzet megszilárdítására – hangsúlyozta előadásában Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár a Borjog és Bormarketing konferencián múlt hét csütörtökön, Budapesten.

Kiválasztották 2015 Fehér Borkiválóságait

Több mint félezer nevezett fehérborból 265 tétel került be a Fehér Borkiválóságok közé. A készülő, idén harmadik alkalommal megjelenő kötet kétnyelvű lesz, hogy a belföldi piacokon túl a külföldi érdeklődőket is megszólítsa.

2016 pálinka trendjei

A 2016-os év ismét a gasztronómia és a hungarikumok köré szerveződik hazánkban. A kürtöskalács, a kolbász és a fűszerpaprika mellett pedig a legkedveltebb hungarikum egyértelműen a pálinka. Az idei a hagyományos gyümölcsök és tiszta törkölyök éve lesz pálinka fronton – a karakteres, letisztult minőségé.

Kiemelkedő külgazdasági potenciál rejlik a pálinkában

A pálinkában, mint első számú hungarikumban rejlő lehetőségek kiaknázásáról tartottak tanácskozást a Pálinka Céh Egyesület kétnapos szakmai fórumán, Zsámbékon, ahol a Földművelésügyi Minisztérium két helyettes államtitkára tartott előadást.

Terra Madre - Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapja

Tisztelettel meghívjuk a Földművelésügyi Minisztérium Eredetvédelemért Felelős Helyettes Államtitkársága "TERRA MADRE" a Hagyományos Terméket Előállító Közösségek Világnapja szakmai rendezvényére, az EOQ MNB Egyesület, az FM stratégiai partnere közreműködésével.